sobota, 29 września 2012

Tort szachownica

 Smaczny, ciekawy i zaskakujący po rozkrojeniu torcik. Zrobi furorę, jeśli lubicie masy serowe.
Składniki
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki kakao
Biszkopt:
ja upiekłam 3 biszkopty:  każdy z 2 jajek,4 łyżek cukru, 3 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżki kakao ( białka ubiłam na sztywno dodałam cukier, potem już ręcznie wymieszałam z  żółtkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm
Ale może być każdy inny czekoladowy biszkopt ( najlepiej taki który najlepiej wychodzi:) )

Masa serowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka białego drobno zmielonego ( ja użyłam "Mój ulubiony")
  • 20 g żelatyny ( 4 łyżeczki)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka świeżego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 cytryna
Żelatynę zalać 50ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. W tym czasie do miski dodać serki, mleko i cukry,sok z jednej cytryny i skórka z niej otarta,  delikatnie wymieszać na gładką masę. ( Serek mascarpone nie lubi jak go się długo miesza, więc polecam ręczną trzepaczkę). Następnie na parze rozpuścić żelatynę i jak już jest płynna dodać do niej 2 łyżki masy serowej, szybciutko rozmieszać i połączyć z resztą masy. Teraz czas na bita śmietanę ubć ją i połączyć z tężejącą masą serową.
Wykonanie
Jeden blat zostawić na spód ciasta, a z 2-ch  pozostałych powycinać okręgi ( ja przykładam miseczki i tak wokół nich wycinam, ostatnia zazwyczaj jest szklanka )  

Teraz układam na przemiam okrąg ciasta masa serowa i ciasto, i tak do końca tzn na przemian. Wyjdzie 5 warst. Resztą masy obsmarowaćboki i wierzch ciasta , oraz ozdobić wg własnego uznania, ja miałam więcej bitej śmietany i ją wykorzystałam do wykończenia :)

Smacznego:)


Kruche ciasto z malinami

 
Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a maliny zatopione w dalikatnej budyniowej piance....... niesamowite.Ciasto jest PYSZNE!!!, u nas ledwo zrobiłam zdjęcia,  TAK SZYBKO ZOSTAŁO ZJEDZONE    Polecam 
Przepis pochodzi stąd


Składniki na kruche ciasto

  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zamrozić, (łatwiej będzie potem zetrzeń na tarce). Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubić pianę na sztywno, powoli,  wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Smacznego:)




wtorek, 25 września 2012

Ciastka czekoladowe

Ciastka  bardzo smaczne, kruche i aromatyczne, nie ma śladu niemiłego zapachu smalcu. Polecam
Ciasto:
  • 20 dag smalcu
  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie -  kogel-mogel
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  (przepis na około 36 ciasteczek u mnie po 18g surowego ciasta)
 Piekarnik należy nagrzać do temperatury 150oC.
Z mąki, smalcu, cukru pudru i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy esencję waniliową.
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem  na kogel-mogel.
Blachę  wykładamy pergaminem. Formujemy niewielkie kulki, następnie spłaszczamy, a na środku każdej robimy dołek. Wypełniamy masą jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika na 14-16 minut. Kogel-mogel powinien być po upieczeniu biały. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 5 minut, a następnie studzimy.




sobota, 22 września 2012

Chałka


Pierwsza  moja chałka jest delikatna i mięciutka, a ciasto łatwe i proste do
 formowania. 
Składniki: 
  • 3 i 1/4 szklanki pszennej
  • 1  jajko 
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g  roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  •  20 g świeżych

Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko
  • mak

Mąkę przesiać, z drożdży świeżych wcześniej zrobić rozczyn. Wypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Przepis pochodzi stąd :)
Zrobiłam kilka zdjęć może się przydadzą ;)
Smacznego:)










piątek, 21 września 2012

Sernik z pianką




Jeśli lubicie serniki, to ten przepis jest godny wypróbowania. Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a samo przygotowanie, to dosłownie chwila, no może 10 minut.

Składniki

  • 50 dag  sera imperiał ( mi najbardziej pasuje, choć może być każdy inny)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru

Pianka

  • białka z dwóch jajek 
  • 3 łyżki cukru


Kruche na spód ciasta

  • 3,5 dag margaryny
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki na potrzebne na sernik umieścić w wysokim naczyniu i końcówką do koktajli dobrze zmiksować (chodzi o wprowadzenie jak najwięcej powietrza tzw pęcherzyków ). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym wcale martwić, takie ma być :)
 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę o wymiarach 25 x 25 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć gotowe ciasto, wyrównać. Na kruche ciasto wlać masę serową.  Piec  45 min w piekarniku z termoobiegiem w 180ºC. W tym czasie ubić  piankę z białek i cukru, po45 minutach otworzyć piekarnik i delikatnie nałożyć piankę na sernik, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 15 minut. Ja ten sernik robię zazwyczaj wieczorem i po upieczeniu nie wyjmuje z piekarnika  zostawiam go tam do rana ;)

Smacznego :)



Orzechowiec

Ciasto  bardzo smaczne i wbrew pozorom nie skomplikowane, choć trzeba upiec dwa placki. Najlepsze jest jednak jak to ciasta z miodem po kilku dniach, a przy najmniej dobę musi leżakować. Polecam :)

Składniki


CIASTO:
  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżki miodu

MASA ORZECHOWA
  • 25 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki miodu

  • MASA BUDYNIOWA
  • 1/2 litra mleka słodkiego
  • 10 dag masła 
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
Wykonanie :

 Z mąki, cukru,  masła, jajek, sody,  mleka i miodu zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem i z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Składniki masy orzechowej włożyć do rondla i smażyć na wolnym ogniu ok 15 min.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę, na nią wyłożyć ciepłą masę orzechową i piec w 180ºC przez około 10 min. Trzeba pilnować bo ciasto szybko brązowieje. 
Masa budyniowa - Z podanej ilości  mleka odlać trochę do szklanki i w nim rozmieszać obie mąki,pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem do gotującego dodać mleko z mąkami i ugotować budyń. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, oczywiście tak aby orzechy były na wierzchu. 

Smacznego :)



środa, 19 września 2012

Orzechówka

Wczoraj zlewałam orzechówkę do butelki i może przyda się przepis na przyszły rok. Teraz już trochę za późno bo orzeszki już są twarde, ale  gdyby ktoś chciał to podaję sposób wykonania.
Przepis mam od koleżanki Aleksandry;)
Najważniejsza sprawa jak to Ola napisała , to orzechy włoskie! Należy zebrać je kiedy są duże, zielone, w środku już wykształcił się dobrze biały orzeszek ale jeszcze nie wykształciła się twarda łupina.  Żeby sprawdzić wystarczy przekrajać orzech.
Cenna uwaga :  aby  to robić w rękawiczkach gumowych, bo sok z orzecha bardzo brudzi.
Składniki:
  • 0,5l wódki
  • 4-5 dużych zielonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Orzechy pokrajać na  paseczki tak aby można było wrzucić je do butelki z wódką. Uwaga, żeby butelka miała większą objętość niż 0,5l, żeby było miejsce na wrzucenie orzechów. Butelkę odstawiamy  na miesiąc. Od czasu do czasu można tą butelką wstrząsnąć. Wódka powinna przybrać kolor jodyny. 
Po miesiącu orzechówkę filtrujemy i przelewamy do innej butelki zostawiając w tej pierwszej trochę alkoholu tylko tyle aby przykrył nasze orzechy. Dosypujemy 2-3 łyżki cukru, jak ktoś lubi słodszą to można później dosłodzić do smaku i odstawiamy na kolejny miesiąc.
Po upływie drugiego miesiąca filtrujemy orzechówkę z cukrem i dolewamy do tej wcześniejszej i dobrze mieszamy.

Na zdrowie

wtorek, 18 września 2012

Lemon curd


Jak dla mnie rewelacja super cytrynowy budyń, można go  łączyć  z kruchymi ciasteczkami , z bezami, świetnie smakuje z sernikiem , możliwości jest bardzo dużo. Polecam do zrobienia:)
Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata  łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Babka rumowa

Babka o mocnym rumowym zapachu. Mięciutka i delikatna, z lekko kruchym wierzchem, który polałam gorzką czekoladą. Przepis, pochodzi z blogu "Moje Wypieki"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
  • pół szklanki mleka
  • 150 g masła lub margaryny, miękkiego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo 
  • 6 kostek czekolady na polewę
Czekoladę  rozpuścić, masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodać płatki owsiane i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. 
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. 
Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.

niedziela, 16 września 2012

Rogaliki

W sobotę zrobiłam rogaliki, sa świetne mięciutkie, pięknie pachną, wspaniałe z masełkiem, dżemem. Polecam:)
z tej proporcji wychodzi około 12 szt rogalików.
Przepis pochodzi z blogu Dorotki "Moje Wypieki"

Składniki:
  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

  • Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Ja ciasto zrobiłam w mikserze w taki sposób :
Mleko podgrzałam w mikrofalówce dodałam cukier i drożdże, odstawiłam  do wyrośnięcia. W tym czasie do misy miksera wsypałam mąkę , roztrzepane jajka, dodałam sól , olej, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i należy pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Jak ciasto wyrosło podzielłam na 12 części, z których uformowałam kulki. Każdą z nich rozwałkowałam na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek należy posmarować niewielką ilością masła   . Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.


sobota, 8 września 2012

Bezy

Wczoraj po południu, postanowiłam wykorzystać białka, które pozostały po ostatnich wypiekach i powstały bezy. Dodam tylko, że zawsze się udają:) 


Składniki:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  •  szczypta soli
 Białka  umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać  łyżką, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to  rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). 
Białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
Potem gotową masę włożyć do worka i wyciskać beziki na blachę, ja wyciskam je na papier do pieczenia. Suszyć w piekarniku ok 1,5 godziny  w 120ºC
a potem przypomniałam sobie jak kiedyś czytałam  jak się robi lemon curd i długo się nie zastanawiając prędziutko go zrobiłam.............. jest przepyszny. Uwielbiam takie budynie i teraz już wiem , że często będzie u nas w domku gościł ;)


koniec końcem posmarowałam beziki cytrynowym kremem i wyszły rewelacyjne, a oto finałowe zdjęcie.




Maślane bułeczki

Witam
dziś u nas maślane bułeczki:) są mięciutkie , maślane , w domu cudnie pachnie ciastem drożdżowym, a i szybko znikają. Mój starszy syn tylko pyta .... są jeszcze ? ;)

Składniki na 12 bułek

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane  do posmarowania.
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzieliłam ciasto na 12 części. Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.



przepis pochodzi stąd
Polecam :)