Bardzo smaczne ciasto. Jabłka powodują, że ciasto jest wilgotne, a masa budyniowa rozpływa się w ustach. Całość wspaniale smakuje. Polecam.
Pomysł na ciasto z książki "Ciasta Siostry Anastazji" troche zmodyfikowany:)
Ciemny biszkopt
8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku cytrynowym)
1 łyżka margaryny lub masła
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
Polewa
1 tabliczka czekolady
Wykonanie
Ciemny biszkopt: ubić białka z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka, delikatnie połączyć , a następnie przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: ugotować budyń ( wystudzić). Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz