środa, 2 stycznia 2013

Tort Szwarcwaldzki

Pyszny tort z dużą ilością wiśni, nie jest trudny w wykonaniu, ani pracochłonny, a prezentuje się efektownie, i jak smakuje....

Biszkopt

8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy

Masa wiśniowa

 
1 słoik kompotu z wiśni  wydrylowanych (700ml. wiśnie odcedzić sok przelać i dopełnić do 1 l wodą)
200g cukru3 budynie ( obojętnie, czekoladowe czy śmietankowe)


Śmietana kremówka 30% ok1 l
4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
czekolada


Wykonanie

 Ciemny biszkopt: ubić białka z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka, delikatnie połączyć , a następnie przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec. Po wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić na trzy krążki.
Na soku z wodą ugotować budyń. Dodać do niego odłożone wiśnie ( kilka pozostawić do dekoracji) wymieszać i wylać na pierwszy krążek biszkoptu. Przykryć drugim  i odstawić do wystygnięcia . Następnie ubić śmietanę, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę i przełożyć śmietaną. Całość boki i górę wyrównać śmietaną , ozdobić pozostawionymi wiśniami i startą czekoladą.  
Smacznego:)


2 komentarze: