Biszkopt
8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy
Masa wiśniowa
1 słoik kompotu z wiśni
wydrylowanych (700ml. wiśnie odcedzić sok przelać i dopełnić do 1 l wodą)
200g cukru3 budynie ( obojętnie, czekoladowe czy śmietankowe)Śmietana kremówka 30% ok1 l
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
czekolada
Wykonanie
Ciemny biszkopt: ubić białka z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka, delikatnie połączyć , a następnie przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec. Po wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić na trzy krążki.
Na soku z wodą ugotować budyń. Dodać do niego odłożone wiśnie ( kilka pozostawić do dekoracji) wymieszać i wylać na pierwszy krążek biszkoptu. Przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia . Następnie ubić śmietanę, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę i przełożyć śmietaną. Całość boki i górę wyrównać śmietaną , ozdobić pozostawionymi wiśniami i startą czekoladą.
Smacznego:)
A gdzie przepis?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPostaram się dla Ciebie jak najszybciej dodać :)