Strudel to ulubione ciasto mojego taty. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozciągnięciu ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;). Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się go wyrabia i co najważniejsze bez większych problemów daje się cienko rozciągnąć. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i chrupiące.
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 100ml mleka
Nadzienie:
- 5-6 jabłek
- 100g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 100g cukru
- 70g bułki tartej
- 50g masła
- 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli ktoś lubi)
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, olej, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać ciasto ok. 10min, aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące.
Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30min.
W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
50g masła roztopić, jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki( ja ścieram na tarce na plasterki). Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie.
Po 30 min. ciasto wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka(Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku, lub to zignorować ;) ja tak robię:)). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka, na cieście rozłożyć bułkę tartą, następnie wyłożyć jabłka z rodzynkami, posypać cynamonem i cukrem..
Z pomocą ściereczki zwinąć ciasto w roladę, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować z góry cienko, roztopionym masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 200°C.
Upieczonego strudla pozostawić na ok. 20 - 30 min., kolejno pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz