niedziela, 2 grudnia 2012

Ciasteczka ze stempelkami


Ciasteczka są o smaku maślanym,  delikatne i kruche. Z ciastem przyjemnie się pracuje, wycinanie ciastek to prawdziwa przyjemność, zwłaszcza dla dzieci! Polecam :-)

Składniki na ciasto:

  •  200g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  •  1 żółtko
  •  łyżka kwaśnej gęstej śmietany

 Mąke pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem na drobne kawałki. Szybko zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą, i włożyć  na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na lekko podsypanej mąką stolnicy, na ok. 5mm grubości.
Ciasto to idealnie nadaje się do robienia ciasteczek ze stempelkami, bo bardzo ładnie zachowuje swój kształt podczas pieczenia.
 Ważne, aby masło było zimne, prosto z lodówkii i  aby długo nie ugniatać, bo kruche ciasto tego nie lubi .
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez ok. 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia się).
Przepis pochodzi z stąd


1 komentarz:

  1. Miałam już kilka zapytań w sprawie zakupu tych stempelków do ciastek więc podaję link gdzie je kupiłam
    http://www.ebay.pl/itm/Mixed-10-sets-Cartoon-Fondant-Cake-Cookie-Plunger-Cutter-Sugarcraft-Decoration-/170826299782?pt=Cake_Decorating_Supplies&var=&hash=item27c60a7986

    OdpowiedzUsuń