Pyszne ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, na bazie serka i bitej śmietany. Pianka jest delikatna, a mus z malin polany po cieście smakuje wybornie.
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie delikatnie drewniana łyżką wmieszać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blechy. Piec ok 30min w 160 stopniach.
Masa serowo -makowa
- 250 ml mleka
- 100g maku
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 400g serka (ja użyłam sera do serników z wiaderka)
- 200g cukru
- sok z 2 cytryn
Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. W tym czasie zagotować mleko razem z makiem . Do gorącego mleka dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Ser razem z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej masę serową i zimne mleko z makiem. Delikatnie wymieszać i wylać na upieczony wcześniej biszkopt.
Malinowa polewa
- 500g malin
- 250ml soku malinowego
- 50g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W tym czasie maliny razem z sokiem malinowym i cukrem zblenderować na mus. Dodać do malin napęczniałą żelatynę i podgrzać ale tylko tyle aby żelatyna się rozpuściła. Wylać mus malinowy na masę serowo makową i wstawić ciasto do lodówki aby wszystko stężało.
Smacznego:)
Ale mi sie chce tego ciasta :) A czy możesz zmienic weryfikacje obrazkowa przy pisaniu komentarzy?
OdpowiedzUsuńJuż zmienione :)
UsuńJestem początkującą blogerka i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.