Masz resztki ciast , które już nie nadają się do zjedzenia, to ich nie wyrzucaj tylko zrób Bajaderki . Są miękkie, bogate w
bakalie, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta.
Ale za to smakują i wyglądają - wybornie!
Przepis Mariemadeline z MniamMniam
Składniki:
- 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
- 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
- pół kostki masła (125 g)
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
- 3 - 4 łyżki kakao
Do obtoczenia:
- posiekane orzechy , wiórki kokosowe, kakao
- polewa czekoladowa
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć,
część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia. Jeśli
bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych
herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier,
masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem,
kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne
ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować
kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach.
Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją
schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz