Mocno czekoladowe, z wierzchu chrupiąca skórka, a środek....miękkie i jeszcze ten karmel !!!
Mi smakowały jeszcze ciepłe jak karmel był miękki i ciągnący:) Polecam
Składniki:
- 255g mąki
- 150 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 150g masła
- 170g cukru pudru
- 112g cukier brązowy
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżki ekstrakty z wanilii
- cukierki karmelowe
- dodatkowo cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 170ºC. W misce wymieszać
suche składniki : mąka kakao, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Do misy
miksera dać masło( musi być miękkie) cukier puder i cukier brązowy i miksować aż
masło będzie jasne i puszyste. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia oraz ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli dodawać suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, i do każdej kulki wkładamy po kawałku cukierka i dokładnie obklejamy, następnie wkładamy do cukru pudru i na blaszkę. Piec ok 11-13 min.
Po upieczeniu pozostawić na blaszce ok 5 mnin i dopiero po chwili przełżyć na kratkę do wystudzenia.
Przepis pochodzi z tąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz