Niesamowite malutkie ciasteczka o smaku kawy. Wymagają trochę cierpliwości, ale efekt murowany. Podczas pieczenia cały dom pachnie kawą, a smakują wybornie delikatne i rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z stąd
Składniki
- 350g masła (miękkie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kawy espresso ziarnistej
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Masło miksujemy z cukrem pudrem na" puch". Kawy zalewamy 2 łyżkami wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masło będzie już dobrze ubite dodajemy do niego kawy i aromat waniliowy i miksujemy do połączenia, a kakao i sól oraz po 1 szklance mąki, dokładnie miksując. Gdy ciasto już jest gotowe ( będzie dosyć lepkie! - nie dosypywać mąki) odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie urywać po kawałku ciasta i formować malutkie
kuleczki, układamy je na blaszce ( wysmarowanej masłem i podsypanej mąką lub na
papierze do pieczenia) i górną stroną ostrza noża (tą grubszą, nie ostrą)
robimy wgłębienia. . Pieczemy w temp. 180stopniach Ja piekłam niecałe 10 minut, trzeba
sprawdzać w każdym bądź razie by się za bardzo nie wysuszyły :) Zrobić sobie
pyszną, gorącą kawę lub herbatę,usiąść wygodnie w fotelu, wyciszyć wszystkie
myśli i delektować się świeżo upieczonymi ciasteczkami. Miłego dnia wszystkim!
:) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz