Niesamowicie delikatna, rozplywająca się w ustach waniliowa pianka na biszkopcie. Bardzo polecam na deser po niedzielnym obiadku. Naprawdę delikatniejsza pianka od ptasiego mleczka.
Biszkopt
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- margaryna
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
- 4 kostki czekolady
Biszkopt: białka ubijam z cukrem na sztywno potem dodaję żółtka i delikatnie mieszam , następnie przesiewam mąkę z proszkiem dokładnie wymieszać z masą i wylać na blachę , a potem do piekarnika .( na małą blaszkę ok 20x15)
Pianka
żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. W tym czasie zagotować mleko i zalać nim żelatynę wymieszać do rozpuszczenia . W mikserze ubić margarynę na puch z cukrem pudrem i podczas ubijania dodawać po jednym żółtku. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno. Jak mleko będzie już chłodne, ale nie zimne dodać do masy margarynowo jajecznej i szybko wymieszać ( ja dodaję podczas ubijania margaryny ), a następnie szybko wymieszać z ubitymi białkami i wylać na chłodny biszkopt. przyozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz