Ciasto jest delikatne i kruche, które swym smakiem przypomina ciasto francuskie nawet po kilku dniach. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a rożki są fantastyczne w smaku. Ja do rożków dodałam marmoladę różaną ale to nie ma znaczenia najlepiej dodać tą co lubimy:)
Przepis pochodzi z tąd
- drożdże 50 g
- margaryna lub masło roślinne 250 g
- mąka pszenna 350 g
- cukier kryształ 1 łyżka
- ciepła woda 4 łyżki
- dżem śliwkowy/marmolada 1 słoiczek
- cukier puder do posypki lub lukier
Do miski wsypać mąkę, dodać zimną margarynę i całość posiekać nożem. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto pod przykryciem odstawić do lodówki na 1,5 godz. Po wyjęciu zlodówki dodajemy do ciasta jeszcze 2 łyżki mąki i ponownie zagnieść ciasto.
Ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuje je na grubość ok 0,5 cm, wykrawam z niego kwadraty i nakładam po 1 łyżeczce dżemu. Składam ciasto w trójkąty, zlepiam delikatnie krawędzie i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rożki pieczemy w temp. 180 C ok. 40-45 min. Jeszcze letnie polewamy lukrem,
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz