Bułeczki ze sporą ilością maku, mięciutkie i bardzo smaczne.
Przepis Sary Lewis z 'The bread book'.
Składniki na 20 małych bułeczek:
- 500 g mąki białej chlebowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 40 g (3 łyżki) maku
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżki miodu
- 275 ml wody
- 1 jajko (do posmarowania)
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez 5 minut). Ciasto umieścić z powrotem w naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 h).
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, wyrobić, podzielić na 20 równych części. Z każdej uformować małą bułeczkę, kłaść na oprószonej mąką blaszce, przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Przenieść na kratkę i wystudzić.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Przenieść na kratkę i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz