niedziela, 1 grudnia 2013

Cytrynowe kwiatuszki

Delikatne, kruche, rozpływające się ciasteczka w kształcie kwiatuszka, u mnie z nadzieniem cytrynowym, ale można je  upiec z czym tylko lubimy. Polecam !!!

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić na puch z cukrem, następnie dodać całe jajko i po chwili mąkę z proszkiem, na koniec jak jest taka potrzeba dodać kilka łyżek zimnej. Ciasto zawinąć w folię i dać na 30 minut do lodówki.
Następnie cienko rozwałkować. Foremką w kształcie kwiatu, powycinać ciasteczka. Każdy kwiatuszek włożyć  do formy na mini babeczki, które mają postać koszyków. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 180 ° C przez około 15 minut. Ja przed pieczeniem nałożyłam na środek po małej łyżeczce lemon curd 
 
 Ciasteczka można też upiec bez nadzienia , a potem   gdy ciasteczka trochę ostygną, każdy kwiatuszek uzupełnić   domowym dżemem , kremem, czekoladą itp :)
Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają! ;)
    zapraszamy do nas: http://przepisynaslodkosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń