Delikatne, kruche, rozpływające się ciasteczka w kształcie kwiatuszka, u mnie z nadzieniem cytrynowym, ale można je upiec z czym tylko lubimy. Polecam !!!
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić na puch z cukrem, następnie dodać całe jajko i po chwili mąkę z proszkiem, na koniec jak jest taka potrzeba dodać kilka łyżek zimnej. Ciasto zawinąć w folię i
dać na 30 minut do lodówki.
Następnie cienko rozwałkować. Foremką w kształcie
kwiatu, powycinać ciasteczka. Każdy kwiatuszek włożyć do formy na mini babeczki, które mają
postać koszyków. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 180 ° C przez około 15
minut. Ja przed pieczeniem nałożyłam na środek po małej łyżeczce lemon curd
Ciasteczka można też upiec bez nadzienia , a potem gdy
ciasteczka trochę ostygną, każdy kwiatuszek uzupełnić domowym dżemem , kremem, czekoladą itp :)
Smacznego :)
Pysznie wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: http://przepisynaslodkosci.blogspot.com/