poniedziałek, 31 marca 2014

Profitrolki

Profitrolki kulki z ciasta karpatkowego, smażone w głębokim oleju,  nadziewane masą budyniową i polane czekoladą. Przepis znalazłam tu. Polecam.
  • 1  szklanka wody
  • 125 g margaryny
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu / aby tłuszcz nie wsiąkał za mocno przy smażeniu/
  • 6 jajek
  •  tłuszcz do smażenia 

   Krem budyniowy:

 1 opak. gotowego kremu typu "Karpatka"
 0,5 l mleka
250 g miękkiego masła / może być mix z margaryna/

   Polewa
czekolada
1- do garnka ustawionego na gazie wlewamy szklankę wody i wrzucamy margarynę ; kiedy się zagotują...
2-...wsypujemy mąkę i bardzo intensywnie mieszamy, aż masa będzie lśniąca i zacznie się z niej tworzyć coś w rodzaju kulki / dobrze odstaje od naczynia/3- wtedy ściągamy garnek z gazu i odstawiamy mase do wystygnięcia

W tym czasie przygotowujemy budyń do masy karpatkowej i też odstawiamy do wystygnięcia.
4-kiedy nasz pólprodukt na ciasto ostygnie, uruchamiamy mikserek i dodajemy po 1 jajku oraz spirytus , stale ucierając, az masa bedzie jednolita i dość gesta/ ok. 10 min./
5- stawiamy na gazie garnek, do którego wlewamy tłuszcz do smażenia
6- kiedy tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury, nabieramy łyżkę ciasta i wrzucamy na wrzący olej ; z jednej łyżki ciasta wychodzą 2 profitrolki - nie radzę kłaść większej porcji, bo wyjdą profitrole a nie profitrolki / ciasto w smażeniu baaardzo rośnie /
- ja smażę po 6-8 szt w jednym "rzucie" : każda kulka lekko pęknie i nie trzeba pomagać im się obracać, gdyż one same wiedzą, kiedy są gotowe i mogą się obrócić!
8- wykładamy usmażone kuleczki do miski lub na tackę wyłozona papierem, aby
...na zdjeciu widać porównanie wielkości profitrolka ze średnim jabłkiem...
robimy masę karpatkową

...czyli po prostu miksujemy masełko i dodajemy porcjami ostygły dobrze budyń

koniec wieńczy dzieło

1- nadziewamy za pomoca szprycy każdego profitrolka porcją masy budyniowej i...
  polewamy niteczkami z czekolady, lub kuwertury













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz