Inna wersja sernika na zimno, na ciemnym biszkopcie i zalany
galaretką i wiśniami.
Warto spróbować ;)
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
Masa serowa
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżeczek żelatyny ( zalać ok 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
- 60dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
- 200g cukru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
Dodatkowo
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 1 słoik drylowanych wiśni w zalewie lub 300g wiśni mrożonych ewentualnie świeżych ;)
Wykonanie
Biszkopt-białka ubić
na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać ,
następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blaszkę (
30x40) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie
wymieszać i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem.
Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić. Jak masa
będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę
wyłożyć na zastygniętą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę
że 2 wystarczą ).
Galaretka;
Jeśli korzystamy z wiśni ze słoika to najpierw należy je
odcedzić z zalewy i sok uzupełnić wodą
do 1 l zagotować i w tym rozpuścić galaretki, jak wystygnie dodać do niej wiśnie
i w momencie jak będzie tężeć wylać na
zimny sernik. Odstawić do całkowitego zastygnięcia galaretki. ( najlepiej
wstawić do lodówki) lub rozpuścić galaretki w 1 l wody i do ostygniętej nie
gorącej dodać zamrożone wiśnie (trzeba tylko uważać bo w tym momencie galaretka
zastyga bardzo szybko).
Smacznego:)
Jaka nazwa tego sera z wiaderka ? :-)
OdpowiedzUsuńWitam :) najczęściej " Mój ulubiony", ale robiłam tez z tego z Biedronki czy Lidla. Najlepiej użyć takiego jaki się lubi. ( te z wiaderka mają tą przewagę,że są już zmielone ;)
Usuń