niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik na zimno z wiśniami


Inna wersja sernika na zimno, na ciemnym biszkopcie i zalany  galaretką i wiśniami.
Warto spróbować ;)
 Składniki:

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2  szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
Masa serowa
  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny ( zalać ok 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
  • 60dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
  • 200g cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%

Dodatkowo
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 słoik drylowanych wiśni w zalewie lub 300g  wiśni mrożonych ewentualnie świeżych ;)

 Wykonanie

 Biszkopt-białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blaszkę ( 30x40) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem. Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić. Jak masa będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę że 2 wystarczą ).
 Galaretka;
Jeśli korzystamy z wiśni ze słoika to najpierw należy je odcedzić z zalewy i  sok uzupełnić wodą do 1 l zagotować i w tym rozpuścić galaretki, jak wystygnie dodać do niej wiśnie  i w momencie jak będzie tężeć wylać na zimny sernik. Odstawić do całkowitego zastygnięcia galaretki. ( najlepiej wstawić do lodówki) lub rozpuścić galaretki w 1 l wody i do ostygniętej nie gorącej dodać zamrożone wiśnie (trzeba tylko uważać bo w tym momencie galaretka zastyga bardzo szybko).
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Jaka nazwa tego sera z wiaderka ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) najczęściej " Mój ulubiony", ale robiłam tez z tego z Biedronki czy Lidla. Najlepiej użyć takiego jaki się lubi. ( te z wiaderka mają tą przewagę,że są już zmielone ;)

      Usuń