Bułeczki kapitalne, mięciutkie puchate, z chrupiącą skórką PYSZNE.
Przepis z MW
Składniki na 18 bułek:
- 73 dag mąki pszennej chlebowej
- 250 ml jasnego piwa
- pół szklanki (125 ml) ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki)
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
- mak, sezam lub inne ziarna - do posypania
Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki
Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki po70g, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz