poniedziałek, 19 maja 2014

Sernik na zimno z truskawkami


Delikatny sernik z dużą ilością truskawek. Polecam :)
Składniki:

Biszkopt
  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • odrobina zielonego barwnika
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia 
Masa serowa
  • 250 ml  mleka 
  • 3 łyżeczki żelatyny ( zalać ok 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
  • 30dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
  • 100g cukru
  • 300ml  śmietany kremówki 30%

Dodatkowo
  • około 800g świeżych truskawek
Wykonanie

Biszkopt-białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na tortownicę ( 26 cm ) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem. Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić. Jak masa będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wyłożyć na paterę, założyć obręcz i układać wokół truskawki( z zewnątrz przekrojone na pół,
a w środku całe :)
Masę wyłożyć na truskawki  i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę że 2-3 wystarczą ).
  Smacznego:)

                                          



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz