sobota, 3 maja 2014

Szarlotka


Ulubione ciasto męża.
Kruche ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu, robi się je szybciutko i jeszcze szybciej znika z blachy ;)
Składniki

  •  3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa

  •  1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu ( lub mniej jak kto lubi)
  • 3 łyżki cukru
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić w proporcji 3/4 i 1/4 . Większą część wyłożyć blachę , uprzednio wysmarowaną tłuszczem ( margaryną) i wysypaną bułką tartą lub wyłożyć blachę pergaminem, na ciasto wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem a na koniec zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temp 170 stopni ok 30-40 min
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz