Rogale drożdżowe czekoladowo kokosowe z nadzieniem z kremem czekoladowym :)
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka świeżego
- 42 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 200 ml oleju
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki kakako
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 400g kremu czekoladowego
Lukier
- 100g cukier puder
- woda
Mąkę , mleko cukier, sól, drożdże ( najpierw zrobiłam rozczyn) , jaja umieściłam w misie i zagniotłam na gładkie ciasto,pod koniec dodając olej. ( można to wszystko wykonać mikserem, lub w maszynie do chleba) Gotowe ciasto podzielić na dwie połowy do jednej dodać wiórki kokosowe, a do drugiej kakao. Następnie każdą część podzielić na 5 równych części i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie brać po jednej kulce ciemnej i jasnej i rozwałkować jak naleśnik jeden na drugim ( zdjęcia poniżej) Gotowy placek podzielić na 8 trójkątów na każdym dawać krem czekoladowy, zwinąć w rogala i odłożyć na blaszkę do napuszenia. Piec w 200 stopniach 10-12 min.
Po upieczeniu polukrować.
Przepis znalazłam tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz