Dwa rodzaje drożdżówek z marmoladą i kakaowe
Składniki
- 280 ml mleka,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 jajka,
- duża szczypta soli,
- 160 g cukru pudru,( 100 gram dodałam do ciasta, a 60 pozostawiłam do posypania po kakako)
- 120 g rozpuszczonego masła
- 700 g mąki,
- 40 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- kawałek masła,
- kakao,
- cukier puder,
- 1 jajko ( do posmarowania drożdżówek)
- marmolada
Wykonanie
Składniki na ciasto umieściłam w misie miksera i hakiem przeznaczonym do ciast drożdżowych wyrobiłam ciasto ( wcześniej ze świeżych drożdży zrobiłam rozczyn, a i rozpuszczone masło dodałam pod koniec). Gotowe ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie podzieliłam ciasto na 2 połowy.
Każda połowę ciasta rozwałkować w cienką kwadrat lub prostokąt.
Jedno ciasto pędzelkiem rozsmarować roztopionym masłem, posypać kakao w proszku przez sitko, cukrem , który nam został . Ciasto złożyć na pół i ponownie posmarować masłem, posypać kakao i cukier. Delikatnie docisnąć pokroić w paski ok 4 cm szer. Każdy pasek ponacinać ( dłuższą stronę) jak na zdjęciu poniżej i umieścić na blaszce lekko formując w półkole.
Odstawić na chwilę, do napuszenia pędzelkiem posmarować roztrzepanym jajkiem i umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 ° C Piec na złoty kolor (około 15 minut).
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz