poniedziałek, 5 stycznia 2015

Drożdżówki grzebienie



Dwa rodzaje drożdżówek z marmoladą i kakaowe
Składniki
  •  280 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki miodu,
  •  2 jajka, 
  • duża szczypta soli, 
  • 160 g cukru pudru,( 100 gram dodałam do ciasta, a 60 pozostawiłam do posypania po kakako)
  •  120 g rozpuszczonego masła
  •  700 g mąki,
  •  40 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  •  kawałek masła,
  •  kakao, 
  • cukier puder,
  •  1 jajko  ( do posmarowania drożdżówek)
  • marmolada
Wykonanie

Składniki na ciasto umieściłam w misie miksera i hakiem przeznaczonym do ciast drożdżowych wyrobiłam ciasto ( wcześniej ze świeżych drożdży zrobiłam rozczyn, a i rozpuszczone masło dodałam pod koniec). Gotowe ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie podzieliłam ciasto na 2 połowy.
Każda połowę ciasta rozwałkować  w cienką kwadrat lub prostokąt.
Jedno ciasto pędzelkiem rozsmarować roztopionym masłem, posypać kakao w proszku przez sitko, cukrem , który nam został . Ciasto złożyć na pół i ponownie posmarować masłem, posypać kakao i cukier. Delikatnie docisnąć pokroić w paski ok 4 cm szer. Każdy pasek ponacinać ( dłuższą stronę) jak na zdjęciu poniżej i umieścić na blaszce lekko formując w półkole. 
Odstawić na chwilę, do napuszenia pędzelkiem posmarować roztrzepanym jajkiem i umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 ° C Piec na złoty kolor (około 15 minut).
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz