Ciasto z orzechami i kremem z grysiku. Podobne do orzechowca, lecz inne;). Warte spróbowania.
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa orzechowa
- 250 g orzechów włoskich
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
Masa grysikowa
- 500 ml mleka
- 5 łyżek grysiku
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
Wykonanie
Ciasto - z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Upiec na złoty kolor ( ciasto piecze się krótko, należy uważać aby nie przypalić) Następnie włożyć druga częścią ciasta, na której trzeba równomiernie rozłożyć masę orzechowa ( wszystkie składniki na masę orzechową podsmażyć na patelni i jeszcze ciepłą prosto z patelni równomiernie rozłożyć na cieście) Upiec. Mleko zagotować, dodać do niego grysik , ugotować gęstą masę. Wystudzić. Margarynę ubić na puch z cukrem, do białości, Następnie dodawać cały czas miksując zimny grysik. Na zimny placek bez orzechów wyłożyć masę grysikową i przykryć plackiem z orzechami ( orzechami na wierz;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz