poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pszczółka


Ciasto z orzechami i kremem z grysiku. Podobne do orzechowca, lecz inne;). Warte spróbowania.
Składniki
  • 500 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Masa orzechowa
  • 250 g orzechów włoskich 
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa grysikowa
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru

Wykonanie 
Ciasto - z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Upiec na złoty kolor ( ciasto piecze się krótko, należy uważać aby nie przypalić) Następnie włożyć druga częścią ciasta, na której trzeba równomiernie rozłożyć masę orzechowa ( wszystkie składniki na masę orzechową podsmażyć na patelni i jeszcze ciepłą prosto z patelni równomiernie rozłożyć na cieście) Upiec. Mleko zagotować, dodać do niego grysik , ugotować gęstą masę. Wystudzić. Margarynę ubić na puch z cukrem, do białości, Następnie dodawać cały czas miksując zimny grysik. Na zimny placek bez orzechów wyłożyć masę grysikową i przykryć plackiem z orzechami ( orzechami na wierz;))







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz