Bardzo smaczne ciasto ze sporą ilością czerwonej porzeczki :) Polecam
Składniki:
Biszkopt
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
Masa:
- 0,7 kg czerwonej porzeczki( może być mrożona)
- 500 ml śmietany kremówki 30%-36%
- 15 dag cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 200 ml soku żurawinowego
Wykonanie:
Biszkopt- Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć do blaszki , upiec do tzw suchego patyczka.
Masa
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia Porzeczkę,cukier i sok wymieszać, dodać napęczniałą żelatynę i podgrzać do momentu, aż żelatyna się rozpuści - odstawić do wystygnięcia. Jak masa porzeczkowa zacznie gęstnieć ubić śmietanę i delikatnie połączyć z owocami masę wylać na zimny biszkopt i odstawić do lodówki na min 2 godziny.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz