niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto z czerwoną porzeczką

Bardzo smaczne ciasto ze sporą ilością czerwonej porzeczki :)  Polecam
Składniki:
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

Masa:
  • 0,7 kg czerwonej porzeczki( może być mrożona)
  • 500 ml  śmietany kremówki 30%-36%
  • 15 dag cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml soku żurawinowego

Wykonanie:
Biszkopt- Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć do blaszki , upiec do tzw suchego patyczka.
Masa
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia Porzeczkę,cukier i sok wymieszać, dodać napęczniałą żelatynę i podgrzać do momentu, aż żelatyna się rozpuści - odstawić do wystygnięcia. Jak masa porzeczkowa zacznie gęstnieć ubić śmietanę i delikatnie połączyć z owocami masę wylać na zimny biszkopt i odstawić do lodówki na min 2 godziny.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz