Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 małe serki Danio waniliowe
- 2 galaretki cytrynowe
dodatkowo
- dżem wiśniowy
- herbatniki petitki ( tu użyłam czekoladowe z Dino)
Polewa
- 250 ml soku pomarańczowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml koncentratu pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny ( zalać 1/4 szklanki zimnej wody)
Wykonanie:
Biszkopt białka ubić na sztywno z cukrem na koniec dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( samo dno). Upiec do tzw suchego patyczka .
Masa
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody. Śmietanę ubić z cukrem następnie dodać serki Dano a na koniec tężejącą galaretkę.
Zimny biszkopt z wierzchu posmarować dżemem wiśniowym następnie wyłożyć połowę masy na niej poukładać herbatniki ( jeden obok drugiego) i przykryć resztą masy. na wierzch wylać polewę .
Przepis na dużą blaszkę
Smacznego :)
a z tą żelatyną to na pewno 2 łyżeczki, czy może łyżki...?
OdpowiedzUsuńDzień dobry:)
Usuń2 łyżki stanowczo za dużo, płynu jest ok 500ml razem wiec 2 góra 3 łyżeczki jak spore upały .