Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
- pół szklanki mleka
- 150 g masła lub margaryny, miękkiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- 6 kostek czekolady na polewę
Czekoladę rozpuścić, masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodać płatki owsiane i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz