wtorek, 18 września 2012

Babka rumowa

Babka o mocnym rumowym zapachu. Mięciutka i delikatna, z lekko kruchym wierzchem, który polałam gorzką czekoladą. Przepis, pochodzi z blogu "Moje Wypieki"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
  • pół szklanki mleka
  • 150 g masła lub margaryny, miękkiego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo 
  • 6 kostek czekolady na polewę
Czekoladę  rozpuścić, masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodać płatki owsiane i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. 
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. 
Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz