z tej proporcji wychodzi około 12 szt rogalików.
Przepis pochodzi z blogu Dorotki "Moje Wypieki"
Składniki:
- 580 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko do posmarowania
- mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Ja ciasto zrobiłam w mikserze w taki sposób :
Mleko podgrzałam w mikrofalówce dodałam cukier i drożdże, odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie do misy miksera wsypałam mąkę , roztrzepane jajka, dodałam sól , olej, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i należy pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Jak ciasto wyrosło podzielłam na 12 części, z których uformowałam kulki. Każdą z nich rozwałkowałam na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek należy posmarować niewielką ilością masła . Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz