sobota, 8 września 2012

Maślane bułeczki

Witam
dziś u nas maślane bułeczki:) są mięciutkie , maślane , w domu cudnie pachnie ciastem drożdżowym, a i szybko znikają. Mój starszy syn tylko pyta .... są jeszcze ? ;)

Składniki na 12 bułek

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane  do posmarowania.
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzieliłam ciasto na 12 części. Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.



przepis pochodzi stąd
Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz