Przepis dostałam od koleżanki Małgorzaty z Ostródy .Dla wielbicieli kokosu idealne. Ciasto jest proste, łatwe, a przede wszystkim smaczne. Polecam !!!
Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki margaryny( musi bić miękka)
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 3 jajka (białko ubić)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 1 kostka margaryny (może być też masło)
- 1 szkl cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, potem dodajemy ubite
na sztywno białko, a na końcu mąkę i proszek,
ciasto mieszamy, będzie dość gęste.
Wykładamy na blachę( ja piekłam w 20x36)i pieczemy 15 minut w 200 stopniach
Jak ciasto się piecze to w tym czasie robimy masę kokosową.
Margarynę i masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mieszamy,
jak się cukier lekko rozpuści to dajemy wiórki kokosowe i na koniec śmietanę.
Ilość śmietany zależy od tego czy masa będzie gęsta. Musi mieć taką
konsystencję żeby można było bez trudu rozprowadzić ją na podpieczonym cieście,
wiec po 15 minutach wyjmujemy ciacho z piekarnika, wykładamy na nie masę
kokosową i pieczemy ciacho dalej na złoty kolor około 15-20 minut
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz