wtorek, 16 października 2012

Piernik staropolski


Dziś zagniotłam ciasto na piernik. Należy zagnieść je na 5 - 6 tygodni przed świętami. Piernik ten jest pyszny. Robiłam go już w tamtym roku ,wszyscy się nim zajadali, więc i teraz o  nim nie zapomniałam.



Składniki:

pół kg miodu
1,5 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć  i odstawić w chłodne miejsce.. Piec 3 - 4 dni przed świetami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC  przez około 15 - 20 minut.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.


Przepis pochodzi stąd



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz