wtorek, 2 października 2012

Pierożki z jabłkiem

Jedne z  najlepszych ciasteczek  z jabłkami. Smakują wybornie, najlepsze zaraz po ostygnięciu, ale i na drugi dzień, nikt nie przejdzie obok obojętnie;). A jest ich aż 4 blachy, więc spora familijna porcja :-). Pachnie już jesienią, doskonałe ciastka na podwieczorek.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 1 margaryna
  • kwaśna śmietana tyle ile potrzeba do zamieszania ciasta ok 1 szklanki

Dodatkowo

  • 1kg jabłek (startych na tarce na dużych oczkach i odciśnięte przez gazę z soku.)

Ponadto

  • cukier ( do posypania po ciastkach)
  • 1 jajko

 Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto, rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Następnie postępować jak przy robieniu pierogów. Gotowe ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku w 180ºC przez około 20-25 minut, do zbrązowienia.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz