Składniki
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4,5 łyżki kakao
ja upiekłam 3 biszkopty: każdy z 2 jajek,4 łyżek cukru, 3 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżki kakao ( białka ubiłam na sztywno dodałam cukier, potem już ręcznie wymieszałam z żółtkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm
Ale może być każdy inny czekoladowy biszkopt ( najlepiej taki który najlepiej wychodzi:) )
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka białego drobno zmielonego ( ja użyłam "Mój ulubiony")
- 20 g żelatyny ( 4 łyżeczki)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml mleka świeżego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 cytryna
Wykonanie
Jeden blat zostawić na spód ciasta, a z 2-ch pozostałych powycinać okręgi ( ja przykładam miseczki i tak wokół nich wycinam, ostatnia zazwyczaj jest szklanka )
Teraz układam na przemiam okrąg ciasta masa serowa i ciasto, i tak do końca tzn na przemian. Wyjdzie 5 warst. Resztą masy obsmarowaćboki i wierzch ciasta , oraz ozdobić wg własnego uznania, ja miałam więcej bitej śmietany i ją wykorzystałam do wykończenia :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz