Składniki:
Biszkopt
- 1 1/2szklanki mąki tortowej,
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku oraz po łyżce wody. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia,
wymieszać drewnianą łyżką . Piec około 40
min w tem. 180.
Po wystudzeniu przeciąc na pół.
Po wystudzeniu przeciąc na pół.
Masa truskawkowa:
- 80 dag mrożonych truskawek
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 3/4 kostki margaryny
Resztę musu wlać do garnka, dodać 5 łyżek cukru i zagotować.
Garnek ściągnąć z ognia, zaklepać budyniem, wstawić , jak się zagotuje, wyłączyć.
Masę całkowicie przestudzić.
Odłożyć ok. 3 łyżki kremu.
3/4 kostki margaryny rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimną masę truskawkową.
Masa śmietanowa:
- śmietana kremówka 30% - 400g
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 i 1/2 szkl. wody
Galaretkę rozpuścić w 1i 1/2 szkl. gorącej wody, przestudzić, płynną delikatnie wylaćna śmietanę . Boki wyszprycować masą truskawkową, żeby galaretka nie wypłynęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz