wtorek, 23 października 2012

Truskawkowa pychotka

Ciasto jest orzeźwiające, lekko kwaskowate i mimo, że to mrożone truskawki, to ciasto intensywnie nimi pachnie...

Składniki:

Biszkopt
  • 1 1/2szklanki mąki tortowej,
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce wody. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać  drewnianą łyżką  . Piec  około 40 min w tem. 180.
Po wystudzeniu przeciąc na pół.

Masa truskawkowa:
  • 80 dag mrożonych truskawek
  • 2  budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 kostki margaryny
Truskawki rozmrozić, zmiksować na mus, odlać szk. tego musu, i w nim rozrobić w budynie i mąkę.
Resztę musu wlać do garnka, dodać 5 łyżek cukru i zagotować.
Garnek ściągnąć z ognia, zaklepać budyniem, wstawić , jak się zagotuje, wyłączyć.
Masę całkowicie przestudzić.
Odłożyć ok. 3 łyżki kremu.
3/4 kostki margaryny rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimną masę truskawkową.

Masa śmietanowa:
  •  śmietana kremówka 30% - 400g
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier, a następnie dodać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody.

Galaretka:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 i 1/2 szkl. wody
Galaretkę rozpuścić w 1i 1/2 szkl. gorącej wody, przestudzić, płynną delikatnie wylaćna śmietanę . Boki wyszprycować masą truskawkową, żeby galaretka nie wypłynęła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz