Słodkie ciasto bez pieczenia, na bazie herbatników lub słonawych krakersów, przełożone masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną oraz obsypanie gorzkim kakao. Rewelacja !!!
Tu zrobiłam z herbatnikami, ale z całego serca polecam zrobić z krakersami jest wyśmienite:)
Składniki :
- 2 paczki herbatników lub krakersów( Herbatniki maślane kupuję w Biedronce Bonitki 250g)
- 1 puszka mleka kajmakowego( lub słodzonego w puszcze ale te trzeba gotować ok 2,5-3 godz)
- krem karpatka ( lub 2 budynie waniliowe)
- kostka masła
- 1/2 l mleka
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w gorącej wodzie ok 2-3 łyżki)
- 2 łyżka kakao do posypania.
Formę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć hebratnikami lub krakersami na to wylewamy mleko kajmakowe z puszki ( aby się lepiej rozsmarowało polecam podgrzać mleko w puszce), wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń/ krem karpatkowy ( ugotować budyń i wystudzić). Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, gotową masę wyłożyć na herbarniki/krakersy i ponownie przykryć kolejną warstwą ciastek. Śmietanę kremówkę ubić dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na ciasto, wyrównać. Gotowe obsypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz