Czekoladowo - rumoma eksplozja smaków. Ciasto godne polecenia, efektownie się prezentuje na stole, podzielne, a z pewnością smaczne.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 margaryna
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki rumu( lub wedle uznania)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 60g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Wykonanie :
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej samo dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 160-170ºC, ostudzić.
Po wystudzeniu przekroić na pół, i jedną część pokroić w kostkę włożyć kawałki ciasta do miski.
Masa :
Zagotować szklankę mleka i cukru , ostudzić, margarynę (miękką) utrzeć na puch z łyżką cukru i jednym jajkiem, potem bardzo powoli dodawać do miksowanej masy chłodne mleko z cukrem. Gotową masę przełożyć do miski z kawałkami biszkopta i delikatnie wymieszać, a na koniec dodać rum wedle uznania;)
Gotową masę rozłożyć na pozostałym biszkopcie i polać masą czekoladową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz