poniedziałek, 5 listopada 2012

Bomba rumowa



Czekoladowo - rumoma eksplozja smaków. Ciasto godne polecenia, efektownie się prezentuje na stole, podzielne,  a z pewnością smaczne.
Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 margaryna 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki rumu( lub wedle uznania)
Polewa czekoladowa

  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
 Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.


Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Wymieszać. Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i  wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej samo dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec  w temperaturze 160-170ºC, ostudzić.
Po wystudzeniu przekroić na pół, i jedną część pokroić w kostkę włożyć kawałki ciasta do miski.
Masa :
Zagotować szklankę mleka i cukru , ostudzić, margarynę (miękką) utrzeć na puch z łyżką cukru i jednym jajkiem, potem bardzo powoli dodawać do miksowanej masy chłodne mleko z cukrem. Gotową masę przełożyć do miski z kawałkami biszkopta i delikatnie wymieszać, a na koniec dodać rum wedle uznania;)
Gotową masę rozłożyć na pozostałym biszkopcie  i polać masą czekoladową.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz