Biszkopt
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa śmietanowa
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny ( żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia)
Masa
- 200 dag bez
- 1 puszka mleka kajmakowego
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- kilka kostek czekolady
Wykonanie
Z podanych składników upiec biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę ubić na puch, dodawać po łyżce zimne mleko, a na końcu żelatynę( można dodać trochę alkoholu) do gotowej masy dodać rozkruszone bezy wymieszać i wyłożyć na biszkopt.Ubić śmietanę dodać cukier i żelatynę. Wyłożyć na ciasto posypać startą czekoladą.
Przepis na blaszkę 25x35
Smacznego :)
Witam, pod nazwą "mleko kajmakowe" kryje się gotowa masa krówkowa czy mleko skondensowane słodzone?
OdpowiedzUsuńJa użyłam już gotowego mleka kajmakowego, ale oczywiście można kupić puszkę mleka słodzonego w puszce i go ugotować :) ( mi zawsze na to brakuje czasu ;) )
OdpowiedzUsuńMargaryne czy lepiej maslo??
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam na maśle, więc nie mam porównania. Ale jak ktoś nie lubi margaryny to masło jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńA co zrobić by bezy sie nie rozplywaly
OdpowiedzUsuńMi jeszcze się nigdy nie rozpłynęły, dodaję sypką żelatynę i wszystko się ładnie trzyma.
Usuń