Gniazdka, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie, wszystko jedno jak na nie się mówi zrobione są z ciasta parzonego. Są pyszne, lekko wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Nie latwo przejść obok nich obojętnie. Polecam:)
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4-5 jaj ( w zależności od wielkości)
Glazura:
- 20 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Do garnuszka najlepiej z grubym dnem dać wodę, masło i sól, zagotować . Jak masło się rozpuści dodać całą szklankę mąki i ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Masę dobrze ostudzić, a następnie przełożyć do miski miksera, miksować dodając kolejno całe jajka. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chw go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz