Smaczna przekąska między posiłkami:) Tym bardziej, że szybko się je przygotowuje. Precelki są pyyyszne. Mięciutkie i pachnące. Polecam
Składniki na 16 precelków ( po ok. 70g surowego ciasta)
- 100 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- około 700 g mąki pszennej (dałam trochę mniej jakieś 1/2 szklanki)
Do posmarowania:
- 1 jajko, do posypania - mak.
Tłuszcz rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. Następnie dodać cukier, drożdże i połowę przygotowanej mąki. Ciasto wyrobić mikserem, następnie dodać resztę mąki i wyrobić ręcznie.
Wyrobione podzielić na 16 równych części, uformować z nich precelki., czy serduszka.
Precelki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto wyrasta tylko jeden raz!). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec przez 5 - 10 minut w temperaturze 225ºC.
Przepis z stąd
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz