poniedziałek, 26 listopada 2012

Precle


Smaczna przekąska między posiłkami:) Tym bardziej, że szybko się je przygotowuje. Precelki są  pyyyszne. Mięciutkie i pachnące. Polecam

Składniki na 16 precelków ( po ok. 70g surowego ciasta)
  • 100 g masła lub margaryny
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • około 700 g mąki pszennej (dałam trochę mniej jakieś 1/2 szklanki)
Do posmarowania:
  • 1 jajko, do posypania - mak.


 Tłuszcz  rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. Następnie dodać cukier, drożdże i połowę przygotowanej mąki. Ciasto wyrobić mikserem, następnie dodać resztę mąki i wyrobić ręcznie.
Wyrobione podzielić na 16 równych części, uformować z nich precelki., czy serduszka.
Precelki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto wyrasta tylko jeden raz!). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

Piec przez 5 - 10 minut w temperaturze 225ºC.
Przepis  z stąd

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz