Jak zobaczyłam tą roladę to nie mogłam sobie odmówić jej upieczenia :).
Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a jakie daje możliwości. Już widzę
upieczoną na walentynki ze wzorkiem w czerwone serduszka, albo zobaczcie jak
może wyglądać kakaowe esy floresy ;)
Składniki:
Ciasto na
dekorację:
1 małe jajko
20 gr kakao
20 gr mąki
30 gr cukru
30 gr masła (
margaryny)
( można kakao zastąpić mąką, a
wtedy dodać kilka kropel dowolnego barwnika)
Ciasto biszkoptowe :
4 jajka
12 dag mąki pszennej
12 dag cukru
1 szczypta soli
Masa:
200 ml śmietany kremówki
dowolne owoce, czekolada:) co kto
lubi
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania dekoracji.
Rozpuszczamy margarynę i mieszamy z cukrem aż się cukier dobrze rozpuści.
Dodajemy jajko. Dodajemy po trochu cacao i mąkę. (lub jak pisałam wcześniej
dowolny barwnik)
Następnie blachę (która zmieści się również do zamrażalki)
wykładamy papierem do pieczenia. Masę do dekoracji wkładamy do rękawa
cukierniczego ( woreczka, tytki papierowej- co mamy pod ręką) odcinamy
końcówkę. Rysujemy wzorki lub odrysowujemy je z gotowego wzoru papierowego,
który układamy na wierzchu blachy.
Wkładamy blachę do zamrażalnika, a w miedzy czasie przygotowujemy
biszkopt.
Biszkopt-ubijamy jajka z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, białej masy.
następnie dodajemy mąkę i na końcu szczyptę soli i delikatne
mieszamy łyżką.
Wyciągamy blachę z zamrażalnika i na zamarzniętą masę z dekoracja, która
będzie twarda i nie będzie się poruszać i zachowa swoją formę podczas
pieczenia nakładamy masę biszkoptową.
Wkładamy blachę do piekarnika na 170 stopni na mniej więcej 10-15 minut.
Po upieczeniu szybciutko wykładamy na na lnianą ściereczkę i bardzo
delikatnie zdejmujemy papier od razu za pomocą ściereczki rolujemy ciasto
aby zachowało kształt rolady i jeszce ważne jest aby wzór był na wierzchu;) ( jak ciasto wystygnie to już nam się to nie
uda, raczej się połamie) Po wystygnięciu nadziewamy ją wedle uznania.
Przepis pochodzi z stąd
A to inna wersja rolady. Możliwości jest bardzo dużo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz