Składniki:
- 1 i 1/2 kg sera ( im lepszy tym smaczniejszy sernik- ja kupiłam w wiaderku aby sera już nie mielić)
- 3 budynie śmietankowe
- garść mąki pszennej( tak mam podane w przepisie... mniej więcej to 2 płaskie łyżki)
- 1/2 kostki margaryny ( rozpuścić i wystudzić)
- 6-8 jaj ( osobno żółtka i białka)
- 40 dag cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki
Ser razem z cukrem, budyniem, maką, proszkienm do pieczenia i żółtkami ubić mikserem na puszystą masę. Tak aby cukier się rozpuścił, dodać chłodną ale płynną margarynę. Białka ubić na sztywno i na koniec wymieszać delikatnie z masą serową . Dodać bakalie i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz