Mięciutkie, z rodzynkami, żurawiną, pachnące cynamonem ze szklanką ciepłego mleka ... poezja smaku.
Wszystkim życzę smacznego:)
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 14 dag drożdży
- 50g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 225 ml letniego mleka
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g rodzynek
- 70 g żurawiny
- 40 g cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jajko. Wszystko razem wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość (ok 1,5 h)
Jak ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę rozwałkować na kwadrat posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem , rodzynkami i żurawiną. Zwinąć w rulon , który kroić w zależności ile i jakiej wielkości mięć drożdżówki. Mi wyszło 16 . Układać na blaszce , przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia( jakieś 40 min). Piec w piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu polać rozmieszanym cukrem pudrem z wodą.
Przepis pochodzi z tąd
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz