sobota, 4 maja 2013

Pijany Zygmunt



Szperając po internecie znalazłam przepis na to ciasto i... spodobał mi się. Trochę go zmodyfikowałam , a ponieważ  przypadkiem posiadałam zastygniętą galaretkę to została dodana do ciasta. Przyznam się że masy wyszło mi trochę za mało ;) więc w sam raz się tu przydała się galaretka.  Ciasto godne polecenia, ale na imprezkę dla dorosłych.
A przepis pochodzi z stąd

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
  • 1 szklanka grysiku
  • 1 szklanka worków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wódki
  • 1 kostka masła( miękka tzn nie z lodówki:))

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag margaryny/masła
  • 1 łyżeczka żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)

Dodatkowo :

  • dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Biszkopt
- Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka i delikatnie wymieszać , a następnie przesiać mąkę z proszkiem i po delikatnym wymieszaniu przelać do formy (u mnie o wymiarach: 40x24) piec w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka. po wystygnięciu przeciąć na pół.
Masa
Cukier, kokosy i grysik zalać szklanką wódki i odstawić na 3-4 godziny ( można to zrobić na noc, a rankiem gotowe)
następnie masło ubić na puch i dodawać po łyżce masy.
Wykonanie połowę biszkoptu posmarować dżemem wyłożyć na niego masę i przykryć drugą połową biszkoptu na wierzch polewa czekoladowa  gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz