poniedziałek, 2 września 2013

Ciasteczka z żelkami - Miśkami :)



Ciasteczka same w sobie są niesamowite - kruche i maślane z rozpuszczonymi miśkami- żelkami.
Są urocze i zabawne i idealne na lato. To wspaniałe, że można otrzymać kilka różnych smaków tylko z jednego przepisu, a te są idealne do pieczenia z dziećmi.
Przepis pochodzi stąd
Składniki na 20 szt
  • 115g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki, plus 1/4 szklanki ekstra
  • 2 szczypty soli
  •  dwie spore szczypty proszku do pieczenia ( opcjonalnie)
  • 20 żelków- miśków( użyłam misiów z Biedronki)
Przygotowanie:

W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem. Dodać żółtko i wanilię, dalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę mąki, sól i proszek do pieczenia( jeśli dodajemy). Suche składniki wsypywać w 2- 3 partiach do masła i miksować lub ucierać do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne- dodać pozostałą część mąki( 1/4 szklanki) i wymieszać. Masę  owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 170C. Dużą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną masę podzielić na 20 równych części. Każdą ukształtować w kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach- inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre- wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką;). Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minut, do rozpuszczenia miśków. Najlepiej cały czas obserwować piekarnik- w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do studzenia. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz