poniedziałek, 2 września 2013

Bułeczki z białym serkiem


 Bułeczki są  świetne, mięciutkie,pachnące i bardzo smaczne, a jak smakują z masłem i żółtym serkiem ... pychota:)
Przepis Beatrice Ojakangas z 'Chleb, pieczemy w domu'.

Składniki na około 15 dużych bułeczek:
  •  28 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
  • sezam, mak, siemię lniane - do posypania

W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderemr, by w cieście nie było kuleczek twarogu razem z jajkami), mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz