Ciasto bardzo popularne, a zarazem bardzo smaczne. Większość z nas lubi galaretkę i to że można zrobić to ciasto na wiele sposobów ( z malinami, truskawkami, jagodami, itp...), sprawia że zawsze znajdzie amatorów. Polecam :)
Biszkopt
- 4jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szt galaretki brzoskwiniowej
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szkl. wody)
- 1/4 szkl. koncentratu pomarańczowego
Wykonanie:
Z podanych
składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z
cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i
proszkiem do pieczenia)
Galaretkę
rozpuścić w gorącej wodzie(tak jak jest w proporcji na opakowaniu), odstawić.
Jak będzie już zimna i będzie powoli gęstnieć to wymieszać pokrojonymi
brzoskwiniami i wylać na zimny biszkopt.
Śmietanę
ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Polewa.
Jogurt połączyć ze sokiem, dobrze rozmieszać dodać koncentrat pomarańczowy oraz
rozpuszczona ( ciepłą) żelatynę. Polewę wylać na masę serową.Wstawić do lodówki
do zastygnięcia.
Przepis na blachę 25x 30 m
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz