sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto cytrynowo- bezowe


Ciasto delikatne, cytrynowe, kremowe z chrupiącą słodką bezą. Bardzo nam smakowało:)  
Polecam :)

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-cytrynowa
  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietany kremówki30%
  • lemon curd z tego przepisu
Beza
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia)
Masa
Zrobić lemon curd z podanego przepisu i odstawić do wystygnięcia, następnie zimny wymieszać z mascarpone ( ja to zrobiłam mikserem). Delikatnie połączyć szpatułką z  ubitą śmietana kremówką. Całość wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Beza- białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca wyłożyć na blachę  wyłożoną pergaminem posypać migdałami  i upiec ( 150stopni około 20-30 min). Wystudzona bezę położyć na masie serowej .

Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz