Ciasto delikatne, cytrynowe, kremowe z chrupiącą słodką bezą. Bardzo nam smakowało:)
Polecam :)
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-cytrynowa
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietany kremówki30%
- lemon curd z tego przepisu
Beza
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia)Masa
Zrobić lemon curd z podanego przepisu i odstawić do wystygnięcia, następnie zimny wymieszać z mascarpone ( ja to zrobiłam mikserem). Delikatnie połączyć szpatułką z ubitą śmietana kremówką. Całość wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Beza- białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem posypać migdałami i upiec ( 150stopni około 20-30 min). Wystudzona bezę położyć na masie serowej .
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz