niedziela, 23 lutego 2014

Bułeczki do odrywania


Te bułeczki są serwowane w postaci podłużnego chlebka złożonego z segmentów do odrywania.Bardzo smaczne, u nas dosłownie zniknęły w  w jednej chwili :)
 Przepis ze strony Mirabelki "Chleb - moja domowa piekarnia"

Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 175 ml letniego mleka
  • 30 g płynnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 15 g płynnego masła do posmarowania
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem.
Piec 15 - 20 minut  w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz