Bułeczki maja puchate wnętrze i chrupiącą skórką. Dosłownie rozpływają się w ustach. Nadają się do domowych hamburgerów. Przepis pochodzi z MW Dorotki.
Składniki na 10 bułek:
- 340 g mąki pszennej chlebowej
- 14 g drożdży świeżych
- 1 nieduże jajko
- 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 7 g soli
- mak do posypania
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane
Mąkę pszenną wymieszać drożdżami ( najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, cukier, następnie mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 20 minut lub do ze złocenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz