sobota, 22 lutego 2014

Bułeczki na śniadanie


Bułeczki maja puchate wnętrze i chrupiącą skórką. Dosłownie rozpływają się w ustach. Nadają się do domowych hamburgerów. Przepis pochodzi z MW Dorotki.

Składniki na 10 bułek:
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g drożdży świeżych
  • 1 nieduże jajko
  • 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 7 g soli
  •  mak do posypania
Ponadto:
  •  1 jajko roztrzepane 
 Mąkę pszenną wymieszać drożdżami ( najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, cukier, następnie mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
 Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem.
 Piec w temperaturze 200ºC przez około  15 - 20 minut lub do ze złocenia. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz