Jak lubicie słodkie ciasta, to polecam!
Biszkopt ciemny
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Przelać do blachy i upiec do suchego patyczka. Po wystudzenia przekroić na pół.
Ciasto bezowo-orzechowe
- 20 dkg orzechów mielonych
- 5 białek
- 20 dkg cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.
Masa
- 1 puszka mleka kajmakowego
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dag margaryny/masła
- 1 łyżeczka żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)
Margarynę utrzeć na puch i w trakcie ubijania dodawać po łyżce masy kajmakowej.
dolny blat ciemnego biszkoptu posmarować połową masy kajmakowej , na to położyć bezę orzechową, na nią wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciemnym biszkoptem.
Ciasto polać polewą czekoladową .( ja posypałam jeszcze płatkami migdałowymi)
Smacznego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz