niedziela, 2 marca 2014

Ciasto snikers






Jak  lubicie słodkie ciasta, to polecam!

Biszkopt ciemny
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Przelać do blachy i upiec do suchego patyczka. Po wystudzenia przekroić na pół.


Ciasto bezowo-orzechowe
  • 20 dkg orzechów mielonych
  • 5 białek
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa
  • 1 puszka mleka kajmakowego
  • 1 kostka margaryny
Polewa czekoladowa
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag margaryny/masła
  • 1 łyżeczka żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)

Margarynę utrzeć na puch i w trakcie ubijania dodawać po łyżce masy kajmakowej.
dolny blat ciemnego biszkoptu posmarować połową masy kajmakowej , na to położyć bezę orzechową, na nią wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciemnym biszkoptem.
Ciasto polać polewą czekoladową .( ja posypałam jeszcze płatkami migdałowymi)
Smacznego)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz