Muffiny zrobiłam na imieniny mojej mamy, są rewelacyjne!
Smak baaaardzo czekoladowy, wilgotne,długo zachowują świeżość.
Przepis Wioliny.
Składniki na 12 babeczek:
- 140g masła
- 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę,
podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i
wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do
ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz
sodą.
3. Do jajek dodać cukier,
aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać
przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia
składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej
papierowymi foremkami . Piec przez
około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji
góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc
radzę trzymać się 21 minut.
Podawać wystudzone.
Ozdobić wg własnego uznania:)
Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz