Mięciutkie i lekkie ciasto czekoladowe o smaku kawowym, krem cappuccino - delikatna masa, którą można przekładać torty, super spisująca się podczas dekoracji muffinek.
Składniki: ( Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przesiać i odłożyć na bok.
Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrat z wanilii i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną/trzepaczką (nie mikserem). Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Masa cappuccino
- 1/2 szklanki mleka
- 100g cappuccino
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 g serka białego President
- 50g cukru
- 200ml śmietany kremówki 30%
Mleko zagotować z cappuccino , w gorącym rozpuścić żelatynę , odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wymieszać w misce ser z cukrem , następnie połączyć to z tężejącym mlekiem z cappuccino, oraz ubita na sztywno śmietaną. Odstawić na chwile do lodówki aby masa zaczęła dobrze tężeć. Po wyjęciu z lodówki energiczne wymieszać trzepaczką nałożyć masę do worka i dekorować muffiny.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz