Delikatny jak puszek, nie za słodki, bardzo dobry sernik na zimno z owocami. Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce i galaretkę, zawsze może smakować inaczej :-).
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
Masa serowa
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżwczek żelatyny ( zalać ok. 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
- 60dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
- 200g cukru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
Dodatkowo
- 2 opakowania galaretki ( u mnie brzoskwiniową)
- 1 puszka brzoskwiń ( pokrojone w plasterki)
Biszkopt-białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blaszkę ( 30x40) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Galaretkę zalać 1 l. gorącej wody, jak wystygnie dodać do niej pokrojone brzoskwinie i w momencie jak będzie tężeć wylać na zimny biszkopt. Odstawić do całkowitego zastygnięcia galaretki. ( najlepiej wstawić do lodówki)
Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem. Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić.Jak masa będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę że 2 wystarczą ).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz